Düzenli bakım, bahçenizin, iç mekan bitkilerinizin,terasınızın, kış bahçenizin vb. mekanlarınızın düzenli periyotlarda iyileştirilmesidir.
Genellikle villa, site bahçelerinde yaşanan; bahçenin ilk yapıldığı gibi güzel görünmemesi, bitkilerin cansızlaşması ve eskisi gibi bol çiçek açmaması, çim alanda kelleşmeler ve sararmalar olması ve estetiğin kaybolması gibi durumlar, periyodik bakımın gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.
Periyodik bakım, bitkilerinizle birebir ilgilenilmesi, sorunların tespit edilip, yok edilmesi, ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılması işlemlerini kapsar. Bu işlemler aylık periyotlar halinde, düzenli olarak yapıldığında bitkilerdeki ve çim alandaki inanılmaz yapılanmayı, hacmi ve değişik güzelliği fark etmek zor olmayacaktır.
Periyodik bakım kapsamında yaptığımız çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz.
Budama : Bitkilerde sağlıklı büyüme periyodunu yakalayabilmek için gerçekleştirilmesi gereken en önemli işlem budamadır. Bitkinin tomurcuklanıp, daha formlu bir yapıda gelişmesi için ilkbahar ve sonbahar dönemlerini, bitkilerini budamaya ayırmak gerekir. Her bitkinin budanması gereken dönem ve budama boyutu farklılık göstereceğinden, uzman kişiler tarafından yapılmasını önermekteyiz.
Gübreleme :
Bitkilerin ve çim alanın belli dönemlerde gübrelenerek yani ihtiyacı olan besin elementlerinin organik yada kimyasal yolla verilmesi suretiyle canlılığını kazanması işlemidir. Birçok bitki için aynı gübre seçimi yapılabilmesinin yanı sıra, ibreli bitkiler, gül, orman gülü, şimşirler gibi bazı bitkiler için farklı özel gübreler bulunmaktadır. Çim alanın gübrelenmesi başlı başına bir konu olmakla birlikte, daha özel bir bakım yapılması gerekmektedir. Özellikle ilkbahar döneminde 15 de bir düzenli gübreleme yapılmaması halinde, çim alanınızda uç sararmaları baş gösterir. Bu nedenle, gerek bitkilerin bakımında gerekse çim alanın bakımında gübreleme önemli bir periyodik bakım aşamasıdır.
İlaçlama :
Zararlılara karşı bitkileri korumak için belli periyotlarda düzenli yapılan işlemdir. Bitki çeşidine göre ilacın içeriği de değişmektedir.Örneğin taflanlarda görülen bitlenme ve külleme hastalığında fungusit ve insektisitle birlikte, meyve ağaçlarında sadece insektisit ile mücadele edilmesi uygundur. Bitkilerde farklı mücadele şekilleri olduğu gibi çim alanlarda mücadele çeşitleri farklılık göstermektedir. Yabani otla mücadele için herbisit, mantarla mücadele için fungusit karışımlar kullanılmaktadır.
Havalandırma :
Bitki diplerinin belli periyotlarda çapa vb. aletlerle havalandırılması, bitkinin canlılığı ve sağlığı açısından önemlidir. Havalandırma yapıldıktan sonra gübreleme işleminin yapılması idealdir.Çim alanlar için de havalandırma önemlidir. Tırmıkla yapılan havalandırma işlemi genellikle ilkbahar ve sonbaharda yoğun olarak yapılır. Bunun dışındaki zamanlarda yapılan tırmıkla işlemleri, çim biçiminden kalan artıkları yok etmek amacıyla yapılmaktadır ki bu işlemin yapılmaması çimde sararmalara neden olur.
Çim Biçme :
Çim alanın ilkbaharda 15 günde 1, yaz döneminde haftada 1 biçilmesi ile sonbahara döneminde kısa biçim yapılarak çimi kış sezonuna hazırlamak gibi periyotlardan oluşur. Çim boyunun 1/3 ü kadar kesilmelidir. Çok uzayan çimin birden kısaltılması çimde şok etkisi yaratır bu nedenle ne zaman ne sıklıkta ve ne şekilde biçim yapılması gerektiği önemlidir.